**På gång**

Det rör sig på gig-fronten

Förra veckan anordnade Swedish Jobtech ett event om gig-ekonomi. Här är några av mina tankar:

Deltog gjorde bland annat Erik Sandström, Chief Digital Officer på Arbetsförmedlingen. Det är intressant att Arbetsförmedlingen ser gig-jobben som en viktig del av framtidens arbetsmarknad. Jag hann också prata lite efteråt med Lisa Hemph som är ansvarig för Arbetsförmedlingens satsning Jobtech gig. De håller bland annat på och utvecklar en digital ryggsäck. Tanken är att skapa en infrastruktur för att individer ska kunna samla sin digitala data från olika gig-plattformar. Spännande! Jag tror verkligen att vi behöver hitta sätt att ta vara på den tillit och de digitala rykten som vi bygger upp på de här plattformarna. Om jag till exempel har utfört femtio gig-jobb, och fått goda referenser, är det värdefull information som borde kunna användas om man söker andra jobb. Eller kanske på sikt även för att få banklån?

Adrian Swartz, grundare till Gigway var en annan av panelisterna. Gigway är en frilansplattform för specialister inom media och tech. Hittills har gig-ekonomi i Sverige mest förknippats med tjänster som cykelbud, sophämtning och enklare hantverkstjänster. Så det är jättekul att det nu börjar dyka upp gig-plattformar även för mer kvalificerade tjänster.

Jag pratade också med den alldeles nyblivna Sverigechefen för WorkPilots, en finsk startup som precis har etablerat sig i Sverige. Deras affärsidé är att förmedla gig-jobb till unga.

Till sist var det också roligt att höra Emelie Fågelstedt, grundare av Svenska Nomader. Hon kunde titta tillbaka på nästan tio års frilansande och menade att acceptansen för att gigga har blivit betydligt större. I dag får hon allt mer sällan frågan: “Och när ska du skaffa ett riktigt jobb då?”

Kort sagt: jättekul att det rör sig på gig-fronten, även här i Sverige!

Författarsamtal om ekorrhjulet

I kväll kommer jag att samtala med Åsa Axelsson om hennes bok Jag lämnar ekorrhjuletGamla Stans bokhandel. Vi ska prata om att leva mer sparsamt och arbeta mindre, om vad som händer när man får mer tid och om dagens arbetsliv och hur det eventuellt skulle behöva förändras. Jag ser verkligen fram emot detta eftersom Åsa berör många frågor som jag själv har funderat på de senaste åren.

Kom gärna och lyssna! Eventet är gratis.

ekorrhjulet.jpg


Maria ErikssonComment
Sune trivdes toppen
Jag och min senaste DogBuddy, Sune.

Jag och min senaste DogBuddy, Sune.

Nu har jag varit DogBuddy igen:

Sune trivdes toppen hos Maria och drog glatt när vi närmade oss vid dag två. Utöver två bra dagliga promenader aktiverades han med sök.

Det är Sunes husse som har gett mig detta positiva omdöme i DogBuddy-appen. Kul! Sune själv är en lite äldre, labrador retriever, som var väldigt lugn och välartad (det verkar inte som att jag får betygsätta hundarna). Två heldagar var han hemma hos mig. Vi gick förstås ut en del promenader, men när vi var hemma låg han mest och vilade.

Ärligt talat är jag inte jättehundvan, jag har till exempel aldrig haft hund själv, så det känns bra när det fungerar. Jag tänker att jag får börja med hundar som verkar enkla att ta hand om tills jag lär mig lite mer. Men det känns också som att det här kan vara ett väldigt bra sätt att lära känna lite olika hundraser ifall man är intresserad av att någon gång ha en egen hund.

Är du också sugen på att testa? Den här länken ger 100 kr i rabatt när du börjar använda appen.

Testar DogBuddy

Förra veckan var jag hundvakt via DogBuddy för första gången. Efterfrågan har varit mycket större än jag hade förväntat mig! Jag har fått ett tiotal förfrågningar sedan jag registrerade mig i december, men tyvärr inte haft tid och därför fått tacka nej till alla. Men så i fredags var det dags att passa Hugo, en blandrashittehund på ett år och nio månader - supergullig! Han var hos mig hela dagen. Vi gick på tre promenader. Hugo gillade att hoppa runt i snön, en riktig liten akrobat. Resten av tiden var vi hemma och jobbade/slöade (jag/Hugo).

Nästa vecka är det dags igen. Då ska jag passa en åttaårig labrador retriever som heter Sune. Det blir mysigt!

DogBuddy-appen funkar för övrigt jättebra och har en massa fiffiga features, som att man till exempel kan logga när man är ute och går med hunden. Efter avslutad promenad kan man klicka i om hunden har kissat eller bajsat. Och sedan får ägaren all informationen om promenad. Praktiskt! Jag tänker att det här kan vara ett väldigt bra sätt att prova på att ha hund och kanske lära känna olika raser lite bättre. Eller om man som jag inte vill ha en egen hund, men ändå lite mer hund i tillvaron.

Är du också sugen på att testa? Den här länken ger 100 kr i rabatt när du börjar använda appen.

“Snälla, kan vi leka?”

“Snälla, kan vi leka?”

Toalettbesök med både kiss och bajs.

Toalettbesök med både kiss och bajs.

Veckans app: Olio

Olio är lösningen för dig som råkat köpa för mycket julmat! I denna mat-delningsapp kan annonsera mat som man vill skänka bort. Bra sätt att minska matsvinn! I skrivande stund ger till exempel någon i Stockholm bort fina kanel- och kardemummabullar. Skynda fynda! Det går också att annonsera saker som man vill bli av med, som möbler, böcker och annat.

Har du ingen mat hemma så kanske det råkat bli för mycket lussebullar eller julmat över på jobbet? Att ta ett foto och lägga upp bilden i appen tar tre minuter, mer än så kostar det inte att testa!

Jag har använt Olio tidigare och det har fungerat jättebra!

Veckans app tar nu ledigt till januari. Men tipsa gärna om era egna favoritappar inför 2019!

olio.jpg
Veckans app: SnappCar

SnappCar är en bildelningstjänst där privatpersoner kan tjäna pengar genom att hyra ut sin bil. Smart, med tanke på att bilar står stilla den absoluta majoriteten av tiden. SnappCar är ett holländskt företag som för några år sedan köpte upp svenska Flexidrive. Enligt uppgift har antalet registrerade bilar mer än dubblerats under 2018 och i de större städerna finns det ganska många olika slags bilar att välja på. Bra att veta är också att försäkring via If ingår för den som hyr ut sin bil.


snappcar_big-square.png


Veckans app: DogBuddy

DogBuddy är ett Londonbaserat företag, fast med svensk grundare och finns i Sverige sedan två år. Jag tillhör dem som gärna skulle ha hund, men inte riktigt tycker att tiden räcker till. Vad gör man när man reser? Jo, då kan man anlita en DogBuddy. Så att gå ut med andras hundar ibland känns som en perfekt lösning. Nu har jag registrerat mig som hundvaktare i appen, men sedan gör DogBuddy en bakgrundskoll, så vi får se om jag blir godkänd.

Är du också sugen på att testa? Den här länken ger 100 kr i rabatt när du börjar använda appen.

IMG_2766.jpg
IMG_1022.jpg
IMG_8921.jpg
Maria ErikssonComment
Veckans app: BrumApp

Veckans app blir en samåkningsapp. Jätten på det här området är franska BlaBlaCar, som tyvärr inte har lanserats i de nordiska länderna. I Frankrike brukar det finnas gott om resor mellan olika orter, men även i Sverige kan man ha tur att hitta resor som folk lagt upp; det är värt att kolla.

Hur som: BrumApp är en svensk samåkningstjänst som förtjänar mer uppmärksamhet. En feature som jag verkligen gillar är att den räknar ut vad priset för att dela på bensinkostnaden blir beroende på hur många som åker med på resan. Det gör det väldigt transparent för resenärerna vad kostnaden blir. Om jag t. ex. vill åka med Arre från Örebro till Stockholm, så kostar det 128 kr om jag åker med själv, men bara 85 kr/person om jag också tar med en kompis. (Eller om någon annan hakar på.)

IMG_4705.PNG
IMG_4704.PNG


Särskilt för studenter tänker jag att det här kan vara ett praktiskt och prisvärt sätt när man vill åka hem över jul och liknande.

Precis som så många andra tjänster inom delningsekonomin så spelar antalet användare verkligen stor roll för hur bra appen fungerar. Om få personer lägger upp resor kommer det att bli svårare att hitta en resa för den som vill åka någonstans en viss dag. Med andra ord, det hänger på er, mina vänner! Det är helt gratis att lägga upp en resa i appen. Så varför inte testa nästa gång du ska åka någonstans! I bästa fall får du både trevligt sällskap och någon att dela bensinpengarna med.

Tack PopInWork

Förra veckans frukostmöte hos ettårsjubilerande PopInWork var väldigt trevligt med god frukost och nyfiken publik. Så roligt när folk spontant kom fram efter mitt föredrag och sa att det var “väldigt inspirerande” eller “väcker många tankar”. Precis det jag vill uppnå, eftersom jag själv tycker att det är så otroligt intressant hur tillgångsekonomi hjälpa oss att utnyttja olika resurser mer effektivt och leva mer flexibla liv. Om det här låter intressant för ditt företag eller din organisation får du mer än gärna höra av dig så kan vi prata vidare!

popin2.jpeg
popin5.jpg
popin1.jpg
Veckans app: Techbuddy
techbuddy.png

Alltså hur ofta behöver man inte en Techbuddy?! Någon som kan hjälpa en att fixa hemma-wifi:t, som alltid strular. Tipsa om vilka trådlösa högtalare som är bäst! Eller hjälpa ens föräldrar att använda en smartphone.

Techbuddies är t ex studenter som tack vare denna plattform kan tjäna pengar på sina teknikkunskaper och jobba flexibelt. Gig-ekonomi FTW! Grattis Veckans app - Techbuddy!

(Inser f.ö. att ett förtydligande kan vara på sin plats: jag får ingen som helst ersättning för att tipsa om dessa olika företag, utan utgår helt och hållet ifrån vad jag själv tycker är smarta tjänster.)

Frukostföredrag hos PopInWork

PopInWork är ett aktivitetsbaserat co-working kontor i centrala Stockholm. Nästa vecka fyller de ett år. Det firas med en frukost 14/11 kl 08.00. Jag kommer att vara där och prata på temat “Tillgångsekonomin - så förändrar den samhället och oss”. Sugen på att höra mer om detta, kolla in deras superfräscha kontor och äta en smarrig frukost? Javisst! Anmäl dig här.

PopInWorks mysiga café - här blir det mysig frukost

PopInWorks mysiga café - här blir det mysig frukost

Maria ErikssonComment
Veckans app: Yepstr

Yepstr är appen som matchar ungdomar 16-21 år med grannar som behöver hjälp med olika småjobb. Med fler än 10 000 utförare är Yepstr knappast någon okänd app. Men som ett utmärkt sätt för unga att tjäna extra pengar och få in en fot på arbetsmarknaden förtjänar den väl att utnämnas till veckans app. Och efter den senaste veckans attack från Syndikalisterna i Stockholm är den värd lite extra uppmärksamhet. SAC har uppmanat folk att gå in och ge appen en dålig rating – så om du har använt Yepstr och gillar den kan det vara läge att göra det motsatta. Och för er som inte har testat än: Gör det! Bra tips för den som behöver hjälp med trädgårdsarbete, barnpassning, festhjälp etc.

Veckans app: Apparkingspot
apparkingspot.jpg

Apparkingspot är en P2P-tjänst som definitivt förtjänar mer uppmärksamhet. Jag testade att hyra en parkeringsplats i Johanneshov - parkering i Stockholm för fem kronor/timme! Med närhet till T-bana skulle det kännas som ett väldigt smidigt och framför allt prisvärt alternativ till dyra parkeringshus i city om jag t.ex. körde bil till Stockholm för en dag.

Den andra sidan av myntet är förstås att man som privatperson kan tjäna pengar på att hyra ut sin parkeringsplats. Det går att välja att hyra ut enstaka timmar, eller att ha en återkommande uthyrning vissa valda dagar och tider.

Ett ytterligare plus är att det också går att ha slutna grupper så att man till exempel kan hyra ut platser till sina grannar inom en bostadsrättsförening. Svenska Apparkingspot har, enligt uppgifter tidigare i år, tagit in investeringar för att skapa ett system med sensorer så att uthyrningen kan automatiseras. Blir spännande att se vad som händer med detta.

Veckans app: Karma
Allt man behöver för en smarrig macka - gott bröd och lite pålägg…

Allt man behöver för en smarrig macka - gott bröd och lite pålägg…

Jag använder den här appen mest för att köpa bullar bröd till halva priset. I Karma kan restauranger, affärer och bagerier lägga upp färdig mat eller livsmedel till försäljning. Ibland är det gårdagens mat, ibland dagens, särskilt sent på eftermiddagen när de inser att vissa saker inte kommer att gå åt under dagen. Perfekt sätt att få en prisvärd matlåda med hem till kvällen! Och ett utmärkt exempel på hur en teknisk lösning kan hjälpa oss att använda en underutnyttjad resurs bättre.

Karma är en svensk app och finns i 150+ städer runt landet, samt även i London.

Jag har använt Karma sedan i januari och mest köpt gårdagens bröd. Till exempel fina surdegslimpor till halva priset som jag sedan skivar upp och lägger i frysen. Enligt statistiken i appen har jag sparat 348 kronor på det här sättet och räddat 3,2 kilo mat från att slängas. Det är värt att fira med en kanelbulle!

Maria ErikssonComment
Veckans app: Voi

Varje vecka kommer jag att utnämna en veckans app. En tjänst som jag tycker är extra bra eller som förtjänar lite extra uppmärksamhet. Jag kommer att fokusera på svenska företag och appar inom tillgångsekonomin, men det kan finnas undantag.

Först ut är Voi, appen för el-sparkcyklar. Ett otroligt smart och kul sätt att ta sig fram i staden. Jag testade en sparkcykel i Stockholm och det funkade jättebra. Det var lätt att hitta en sparkcykel och appen var smidig att använda. Voi finns idag i Stockholm, men planerar att expandera till andra europeiska städer.

IMG_3720.jpg