**På gång**

Det rör sig på gig-fronten

Förra veckan anordnade Swedish Jobtech ett event om gig-ekonomi. Här är några av mina tankar:

Deltog gjorde bland annat Erik Sandström, Chief Digital Officer på Arbetsförmedlingen. Det är intressant att Arbetsförmedlingen ser gig-jobben som en viktig del av framtidens arbetsmarknad. Jag hann också prata lite efteråt med Lisa Hemph som är ansvarig för Arbetsförmedlingens satsning Jobtech gig. De håller bland annat på och utvecklar en digital ryggsäck. Tanken är att skapa en infrastruktur för att individer ska kunna samla sin digitala data från olika gig-plattformar. Spännande! Jag tror verkligen att vi behöver hitta sätt att ta vara på den tillit och de digitala rykten som vi bygger upp på de här plattformarna. Om jag till exempel har utfört femtio gig-jobb, och fått goda referenser, är det värdefull information som borde kunna användas om man söker andra jobb. Eller kanske på sikt även för att få banklån?

Adrian Swartz, grundare till Gigway var en annan av panelisterna. Gigway är en frilansplattform för specialister inom media och tech. Hittills har gig-ekonomi i Sverige mest förknippats med tjänster som cykelbud, sophämtning och enklare hantverkstjänster. Så det är jättekul att det nu börjar dyka upp gig-plattformar även för mer kvalificerade tjänster.

Jag pratade också med den alldeles nyblivna Sverigechefen för WorkPilots, en finsk startup som precis har etablerat sig i Sverige. Deras affärsidé är att förmedla gig-jobb till unga.

Till sist var det också roligt att höra Emelie Fågelstedt, grundare av Svenska Nomader. Hon kunde titta tillbaka på nästan tio års frilansande och menade att acceptansen för att gigga har blivit betydligt större. I dag får hon allt mer sällan frågan: “Och när ska du skaffa ett riktigt jobb då?”

Kort sagt: jättekul att det rör sig på gig-fronten, även här i Sverige!