**På gång**

Är det IKEA som bygger framidens boende?

Ett ställe som jag länge hållit ögonen på är Space10, ett forsknings- och design-lab, i hippa Kødbyen i Köpenhamn. Nu fick jag äntligen tillfälle att besöka dem.

Space10 har gjort en rad spännande projekt om energi, framtidens mat och mycket mer. Just nu pågår där en utställning av projektet The Urban Village Project: A vision for liveable, sustainable and affordable homes.

Utgångspunkten är detta: snabb urbanisering, åldrande befolkning, akuta klimatfrågor och stigande boendekostnader.

2050 kommer 2,2 miljarder fler människor att bo på Jorden, 70% av dessa kommer att bo i städer.

För att möta denna efterfrågan har man utvecklat ett koncept för delat boende.

“For us shared living can be co-living, co-housing and anything in between. The defining element is the idea of sharing for efficiency, inclusivity, community and lifestyle. Everything from space to finance, mobility to energy.”

Rent konkret ser man framför sig privata boenden med vissa delade ytor. Det kan till exempel vara gemensamma kök, vardagsrum, lekområde, makerspace eller gym. Tanken är att boendet ska passa olika generationer och vara flexibelt så att man kan bo kvar under en längre tid.

Projektet har också tagit fram prototyper på hus som är modulära och byggda i krosslaminerat trä. Tydligen har det bevisats att det ökar människors välbefinnande och hälsa att bo i trähus. Som svensk med en viss förkärlek för små, gamla trähus blir jag inte helt förvånad. Rent estetiskt tycker jag också att modellerna ser väldigt tilltalande ut. Väldigt organiskt med mycket trä och gröna växter.

Jo just det. Space10 finansieras av IKEA. Den svenska jätten har ju lyckats att möblera världen. Kommer det också att bli IKEA som bygger prisvärda hus för de många? Spännande!

IMG_9454.jpg