header_bluegreen.png

Ett år i delningsekonomin

366 dagar med över 200 personer boende i mitt hem, samåkning, hemmarestauranger, uthyrning av saker - inklusive min toalett, och mycket mer.

Under 2016 levde jag ett år - 366 dagar - i delningsekonomin. Jag hade över 200 personer boende i mitt hem via Airbnb och Couchsurfing, ordnade hemmarestaurang, samåkte, hyrde ut mina saker - inklusive min toalett, och mycket mer.

Några av de saker jag ville undersöka under året var: Vilken är skillnaden - om någon - mellan delningsekonomi och vanlig ekonomi? Är det egentligen något nytt? Hur kan delningsekonomin påverka ens privatekonomi?

Men mest av allt var jag intresserad av de sociala aspekterna av delningsekonomi. Är detta ett sätt för tekniken att föra oss närmare varandra? Att bygga tillit mellan främlingar? Att göra människor mindre ensamma? Kort sagt: hur påverkar delningsekonomin oss människor?

Jag funderade också en hel del på hur den skulle påverka mig som person. Jag gillar förstås att umgås med mina vänner, nya och gamla. Jag har också insett att jag tycker om att ha personer omkring mig och ogillar att vara ensam. Generellt sett gillar jag äventyr och att testa nya saker, men jag önskar att jag var lite mindre reserverad ibland och bättre på att prata med främlingar. 

Skulle detta kunna vara ett sätt att träffa nya vänner? Skulle projektet göra mig till en mer utåtriktad person? 

Jag hade ett år på mig att ta reda på det. Här finns hela bloggen. 

Eller varför inte börja från början när jag, i slutet av 2015, bestämde mig för att starta det hela genom att spränga min telefon i luften